ini lah hasilnya : rangup di luar dan lembut di dalam ala macam rasa marshmallow..memang gempakz..
PAVLOVA :
Bahan-bahan
-4 biji (120 gm) telur putih
-1 cawan (190 gm) gula kastor
-1/2 sudu kecil esen vanilla
-1 sudu kecil cuka makanan
-1 sudu makan tepung jagung
Topping
-1 cawan(250ml)krim putar
-1sudu kecil esen vanilla
Bahan lain
-Buah segar-strawberry,mangga atau apa2 buah kegemaran anda semua
Cara Membuat:
1.Untuk krim,pukul krim dengan gula dan vanilla sehingga kembang..dan simpan sebentar di dalam peti sejuk
2.Pukul putih telur sehingga separuh kembang,kemudian masukkan gula kaster sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga putih telur kembang sepenuuhnya dan berkilat.
3.Kemudian masukkan esen vanilla dan tepung jagung dan kacau secara kaup balik.jangan kacau terlalu lama sangat..
4.Tuangkan atas kertas minyak dan bakar dengan suhu 130 darjah celcius selama 60-75 minit.,
5.Setelah masak jangan keluarkan pavlova dulu..tutup suiz dan bukakan sedikit ketuhar sehingga sejuk.
6.Akhir sekali keluarkan pavlova dan hiaskan dengan krim dan buah-buahan tadi..
Ok...siiap..korang boleh la try resipi nji and comment k...sekian terima kasih...:_)
2 comments:
Nampak cantik kek nih....mesti sedap rasanya... nah baca entry berkaitan SEO http://blogsyarih.com/apa-itu-seo-dan-apa-permainannya/#axzz2DaGWozlb
ok..thanks a lot
Post a Comment